Życzenia i zażalenia

Nowa platforma

Nowa platforma

by Borys Błaszczak -
Number of replies: 1

Nowe nie zawsze oznacza lepsze, wiele prostych mechanizmów została albo gdzieś pochowana, albo usunięta, albo nie jest jeszcze aktywna.

- próbuję wysłać wiadomość do kilku osób jednocześnie, są w jednej grupie - jak to teraz zrobić? wg opisu, powinna być dostępna taka opcja, ale nie mogę jej znaleźć

- moduł ocen, niby studenci mają takie same oceny cząstkowe, ale na końcu, wyświetla się co innego

- zalogowanie się jako student, aby sprawdzić co on widzi, powrót do roli prowadzącego sprowadza się do ponownego zalogowania i wejścia ponownego do kursu (moduł uczestnicy dawał zdecydowanie więcej możliwości)

- możliwości edycyjne tekstu były bogatsze, teraz aby zmienić np. kolor, muszę przejść do wersji html i wstawić odpowiedni kod

Mamy mieć przesiadkę na wersję bodajże 3,0 - jeśli z tego powodu część funkcji nie działa, to może trzeba było jeszcze trochę poczekać. Jeśli nowa wersja ma stwarzać jeszcze większe problemy, to poprosiłbym o jakieś szkolenie.

In reply to Borys Błaszczak

Odp: Nowa platforma

by Marian Rusek -

Dobry wieczór,

Oto moja odpowiedź na poruszone przez Pana zagadnienia:

1. Wystarczy dodać blok "Osoby", który zawiera obecną poprzednio aktywność "Uczestnicy". Przy jego pomocy można jak najbardziej wysyłać wiadomość do wielu osób.
  2. Tego na razie nie sprawdzałem. Kurs ocenami będę miał po rozpoczęciu semestru. Na razie nie ma studentów, ani tym bardziej ocen :)
  3. Nie wymaga. Klikamy studenta poprzez blok "Osoby" i wybieramy "Zaloguj się jako". Aby stać się znowu sobą wystarczy zjechać na dół strony i kliknąć w siebie w kwadratowych nawiasach.
  4. Można zmienić edytor klikając w siebie w prawym górnym rogu, a następnie w "Ustawienia" i "Preferencje edytora" i zmienić go na inny. Ten drugi ma wybór kolorów. Pierwszy też może mieć tylko trzeba go skonfigurować https://docs.moodle.org/29/en/Text_editor

Pozdrawiam,

Marian Rusek

P.S. Jeśli chodzi o szkolenie, to jest. Ale płatne ;) Zapraszamy na nasze studia podyplomowe http://cyfrera.sggw.pl