Życzenia i zażalenia

Big Blue Button

Big Blue Button

by Ludwik Wicki -
Number of replies: 7

Czy jest jakaś możliwość dostępu do tych nagranych w BBB fragmentów wykładu, czy to tylko taki gadżeciarski "przycisk": Nagraj/zakończ nagrywanie. To dla nieobecnych.
Proszę o odpowiedź, bo szkoda czasu na zapoznawanie się z kolejnymi  działaniami o marketingowej  funkcjonalności.

In reply to Ludwik Wicki

Odp: Big Blue Button

by Marian Rusek -

Proszę cierpliwie poczekać w kolejce, aż nasz stary serwer o mocy wspolczesnego laptopa przetworzy pana nagranie. Nie jest pan w niej jedyny. Poza tym nikt tu nie prowadzi żadnych działań marketingowych. To specjalność Wydziału Ekonomicznego http://student.wne.sggw.pl/zarzadzanie-i-marketing-w-przedsiebiorstwie/

In reply to Marian Rusek

by Ludwik Wicki -
Dziękuję. Podnoszenie temperatury jest niepotrzebne. Z tego co Pan Profesor pisze wynika, że przycisk wewnątrz BBB "Nagraj/zakończ nagrywanie" jest trochę gadżeciarski, bo niby się nagrywa, a nagrań nie ma? A może są, tylko nie można się do nich dostać (tak piszą na forach BBB).
Co do uprzejmości na temat marketingu, tak napisałem, gdyż jak wiadomo na WE coś o tym wiemy. Chodzi mi o to, że w BBB nagrywanie to coś co zwykle nie działa (patrz też inne fora w internecie z zapytaniami o te nagrania), więc nie warto się na stawiać na to, że dla nieobecnych na spotkaniu on-line w danym czasie będzie dostępne takie nagranie najważniejszych treści ze spotkanie także w późniejszym czasie.
Poza tym, jeżeli nie ma mocy przerobowych (osobowych, czy sprzętowych), lepiej jest wskazać na działające, a mniej absorbujące zasoby rozwiązania, co oszczędzi pracy i nerwów nie tylko prowadzącym i studentom, ale także administratorom.
Z Pana Profesora wypowiedzi rozumiem, że nagrania się "pojawią".
Jeszcze raz dziękuję za informację. Będę czekał.
In reply to Marian Rusek

by Ludwik Wicki -
Panie Profesorze,
witam ponownie w sprawie BBB. Otóż przetestowaliśmy wewnątrz zespołu działanie i możemy się komunikować itd. Natomiast po udostępnieniu aktywności studentom, a także po tym, jak oni się dołączyli do sesji okazało się, ze grupa studentów widzi się nawzajem, ale ja jako moderator ich nie widzę, ani oni mnie nie widzą i prowadzonego wykładu.
Czy to jakiś błąd popełniany przy ustawieniach sesji BBB (dostępność dla wszystkich), czy jakiś inny problem.
Chcę nadmienić, że studenci dołączali do sesji i widzieli jej opis w oknie BBB, ale nie było połączenia między moderatorem, a uczestnikami.
Na forach BBB wyjaśnienia na ten temat nie mogę znaleźć i nie mogę ustalić przyczyny problemu.
In reply to Ludwik Wicki

by Marian Rusek -
O jaką wirtualną klasę chodzi? Czy o tą https://e.sggw.pl/mod/bigbluebuttonbn/view.php?id=114209? Tam są ustawione grupy i w przedsionku wyświetla się komunikat "There is a conference room for each group and you have access to more than one. Be sure to select the correct one.". Czyli jak rozumiem moderator musi być członkiem obu grup i wybrać odpowiednią przed wejściem do klasy.
In reply to Marian Rusek

by Ludwik Wicki -
Mi w zasadzie chodzi o
https://e.sggw.pl/mod/bigbluebuttonbn/view.php?id=115480
ale rozumiem, że w BBB nie wystarczy podać grupę nadrzędną, jako mającą dostęp do aktywności, lecz konkretną grupę studentów.
Wynika z tego, że stworzenie jednej grupy z osób zainteresowanych (np. całe studia niestacjonarne) rozwiąże ten problem? Spróbuję to także zbadać a jakimś małym zespole. Jak coś sensownego i działającego w sposób powtarzalny ustalę to się odezwę.
In reply to Marian Rusek

by Joanna Domagała -
Dzień dobry,
Ja w tej samej sprawie mam pytanie. Po ostatnich ustaleniach (w weekend) wszystko działało jak nalezy. Studenci widzieli nagrania wykładów.
Niestety w dniu dzisiejszym wszystkie nagrania na kursach znikły, nawet jako autor kursu i nagrania ich nie widzę.
Czy Państwo jako administratorzy zmienili jakieś ustawienia?
Proszę o szybką odpowiedz. Zajecia były przygotowane na cały tydzień a w tej chwili nie widać nagrań
In reply to Joanna Domagała

by Marian Rusek -
Już widać filmiki. Problem pojawił się po uaktualnieniu do wersji 2.2.3