Życzenia i zażalenia

przeprowadzka

przeprowadzka

Administrator Moodle -
Колькасьць адказаў: 10
Informujemy wszystkich zainteresowanych, że zostały zakończone przenosiny systemu Moodle na serwer mewa. Niezainteresowanym już dziękujemy. A wszystkich prosimy o zgłaszanie uwag krytycznych. Najchętniej na tym forum.
У адказ на Administrator Moodle

Odp: przeprowadzka

Выдалены карыстальнік -

W związku z "przeprowadzką" straciłem dostęp do poczty. Kiedy będę mógł znowu z niej korzystać?

marnow24

Выдалены карыстальнік -
Witam,
wydaje mi sie, ze w wyniku prac remontowych na pancake'u stracilem dostep do mojej bazy danych. Mam pytanie,czy jest to przejsciowy problem,czy zostanie naprawiony,a jesli nie,to co mam zrobic zeby utworzyc od nowa baze danych na moim koncie pancake...
Z powazaniem Piotr Ochman
У адказ на Выдалены карыстальнік

Administrator Moodle -
Już odtworzyłem bazę nazw i haseł uzytkoników oraz prawie wszystkie bazy uzytkowników. Prawie wszystkie bo niektóre (w tym pana) zgłaszają błędy przy odtwarzaniu (dotyczy to zwłaszcza baz utworzonych przez mambo).

Umieściłem dump pana bazy na pana koncie w pliku pikus7.sql. Proszę się nim pobawić i wyedytować linijki które powodują błedy przy odtwarzaniu

mysql -u pikus7 -p < pikus7.sql

(te błedy wzięły się z upgrade'u bazy z mysql 3 do 4).

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Marian Rusek

P.S. Istniejące tabele może pan usunąć przez

DROP TABLE nazwa_tabeli;

Выдалены карыстальнік -
У адказ на Выдалены карыстальнік

Administrator Moodle -
Nie ma ftp :)

Proszę spróbować scp albo sftp.

http://sourceforge.net/projects/winscp/

Pozdrawiam,

Marian Rusek

P.S. No chyba że pan bardzo chce ftp? To można ew. wgrać. Ale w zasadzie po co?

Выдалены карыстальнік -

przez winscp tez sie nie moge zalogowac:/

coś chyba jest nie tak. ale ja sie nie znam

Выдалены карыстальнік -
No miałem Mambo na koncie i oczywiście się nie odzyskało... No ale daje radę z dumpa odzyskać całość. Co najwyżej polskie znaczki mogę się gdzieś pogubić. Problem jest taki, że Mambo jest niekompatybilne z MySQL 4. Problem jest w dwóch tabelach.
#prefiks#_components, kolumna option
#prefiks#_content, kolumna fulltext
Problem jest wynikiem tego, że MySQL 3 pozwalał na nazywanie kolumn (i pewnie także tabel) słowami zarezerwowanymi (a takimi słowami są option i fulltext)
Rozwiązanie jest banalne: w dumpie zmienić nazwy tych kolumn (dodając z którejś strony jakikolwiek znak), wrzucić bazę na serwer przez np. polecenie:
mysql -u uzytkownik -p < nazwa_pliku.sql
a następnie przez np. phpmyadmina przywrócić poprzednie nazwy tym dwóm kolumnom.
Powodzenia :)