Skip to main content
Side panel
eSGGW
Courses
Znajdź interesujący Cię kurs
Szkolenie BHP i biblioteczne
Open edX — SGGWx
Podyplomowe studia edukacji zdalnej w erze cyfrowej (Cyfrera)
Podyplomowe studia efektywnej administracji systemami Linuksowymi (SELinux)
Teaching
Activity Examples
Moodle Teaching Basics
Moodle Teaching Next Level
Using Moodle book
Mount Orange School: Course categories
Tools
H5P — Create and Share Rich HTML5 Content and Applications
BigBlueButton — Open Source Web Conferencing
Xerte — Simple content authoring
The Rapid E-Learning Blog
Moodle plugins directory
Help
What is Moodle?
User quick guide
Teacher quick guide
Życzenia i zażalenia
Kontakt z administratorem
English (en)
Čeština (cs)
Dansk (da)
Deutsch (de)
English (en)
Español - Internacional (es)
Français (fr)
Gaeilge (ga)
Italiano (it)
Lietuvių (lt)
Nederlands (nl)
Norsk (no)
Polski (pl)
Português - Portugal (pt)
Română (ro)
Slovenčina (sk)
Suomi (fi)
Svenska (sv)
Türkçe (tr)
Ελληνικά (el)
Беларуская (be)
Русский (ru)
Українська (uk)
Search
Close
Search
Toggle search input
You are currently using guest access (
Log in
)
Fizjologia i żywienie zwierząt
General
Topic 1
Topic 2
Topic 3
Topic 4
Topic 5
Topic 6
Topic 7
Topic 8
Topic 11
Home
Calendar
Fizjologia i żywienie zwierząt
Home
Courses
Faculty of Agriculture and Biology
Studia e-Rolnictwo
Semestr 4
Fizjologia i żywienie zwierząt
Topic 7
Informacje dla studentów
Dla sprawnej realizacji ćwiczeń bardzo proszę o zapoznanie się z materiałami, które wysłałem Państwu na forum.
Last modified: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 10:49
◄ Ćwiczenia utrwalające wiedzę - zajęcia 6
Jump to...
Jump to...
Wiadomości ogólne i wprowadzenie
Organizacja zajęć i warunki zaliczenia
Czego nauczysz się w tej części?
układ nerwowy
układ mięśniowy
Materiał dodatkowy
Czego nauczysz się w tej części?
układ krwionośny
układ oddechowy
Materiał dodatkowy
Czego nauczysz się w tej części?
układ pokarmowy
układ wydalniczy
Materiał dodatkowy
Czego nauczysz się w tej części?
układ endokrynny
układ rozrodczy
Materiały dodatkowe
Tematyka wykładów: Skład chemiczny pasz i znaczenie składników pokarmowych. Specyfika trawienia i wykorzystania składników pokarmowych przez różne gatunki zwierząt gospodarskich. Bilans składników pokarmowych.
Skład chemiczny pasz i znaczenie składników pokarmowych
Specyfika trawienia i wykorzystania składników pokarmowych przez różne gatunki zwierząt gospodarskich. Bilans składników pokarmowych
Materiały dodatkowe
Ćwiczenia utrwalające wiedzę - zajęcia 5
Czego nauczysz się w tej części?
Kryteria podziału pasz, klasyfikacji oraz metod oceny wartości pokarmowej. Omówienie pasz naturalnych: objętościowych i treściwych oraz przetworzonych i ubocznych. Substancje przeciwodżywcze w paszach.
Przydatność różnych pasz w żywieniu zwierząt, zakresy dawkowania. Dodatki paszowe jako efektywny sposób wykorzystania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
Materiały dodatkowe
Ćwiczenia utrwalające wiedzę - zajęcia 6
Zasady żywienia poszczególnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich
Podstawowe wiadomości z zakresu potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarskich - bydła, koni, owiec, świń i drobiu ze szczególnym uwzględnieniem fizjologii zwierząt oraz rodzaju i poziomu produkcji.
Ogólne zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla podstawowych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt
Materiał dodatkowy
Ćwiczenia utrwalające wiedzę - zajęcia 7
Informacje dla studentów
Czego nauczysz się w tej części?
Metody przechowywania, konserwacji i zadawania pasz. Kiszenie jako jeden z dodatkowych systemów konserwacji pasz objętościowych. Suszenie naturalne i wymuszone. Ocena jakości kiszonek, siana i suszów
Gospodarka paszowa, bilans i preliminarz pasz. Mieszanki przemysłowe
Materiał dodatkowy
Ćwiczenia utrwalające wiedzę - zajęcia 8
Zasady żywienia poszczególnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich ►