Cel główny zajęć- Przedstawienie podstawowych zasad określających prawidłowe żywienie
różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich.
1. Omówienie czynników warunkujących potrzeby
pokarmowe zwierząt gospodarskich ? bydło, trzoda chlewna, drób, konie.
2. Zapoznanie studentów ze specyfiką żywienia
krów mlecznych i bydła opasowego ? dobór pasz i systemy zadawania pasz
3. Specyfika żywienia trzody chlewnej
(tuczniki, lochy, prosięta) i stosowane w żywieniu pasze.
4. Specyfika żywienia drobiu ? rodzaje
mieszanek, stosowane surowce i bilansowane składniki pokarmowe.
5. Omówienie podstawowych zasad żywienia koni i
owiec.
- Przybliżenie zasad optymalizacji żywienia z
wykorzystaniem programów komputerowych.
Treści kształcenia
- Potrzeby
pokarmowe zwierząt gospodarskich.
- Zapotrzebowanie
bytowe i produkcyjne zwierząt gospodarskich.
- Systemy
żywienia zwierząt gospodarskich.
- Żywienie
trzody chlewnej ? dobór komponentów oraz bilansowane składniki pokarmowe.
- Żywienie
bojlerów kurzych i niosek - przygotowanie mieszanek: dobór komponentów
oraz bilansowane składniki pokarmowe.
- Żywienie
krów mlecznych i bydła opasowego.
- Systemy
zadawania pasz dla krów.
- Ogólne
zasady żywienia owiec.
- Ogólne
zasady żywienia koni ? przygotowanie i zadawanie pasz.